ספינת המחקר Fleur De Passion עלתה על ריף תומס במיצריי טיראן
ב 16 ליולי פרסמה שגרירות שוייץ הודעה זו –
בין אם יורד לכם יותר מדי גשם בשוויץ או אתם נמסים תחת השמש בישראל, אל תחמיצו את הנושא החם העוסק במדע, חדשנות וסביבה. בכל מקום אלמוגים נעלמים בקנה מידה עצום בגלל עליית הטמפרטורות והתחממות האוקיאנוס – בכל מקום מלבד ים סוף. איך זה אפשרי, אתם שואלים? אלמוגי מפרץ עקבה וים סוף מציגים עמידות יוצאת דופן בפני שינויי אקלים וטמפרטורות מים גבוהות במיוחד.
לאור מחקר חלוצי זה המרכז הבין-לאומי בים האדום – https://trsc.org/en/ – מתכנן סדרת משלחות על סיפון המפרשית השוויצרית “Fleur De Passion” בארבע השנים הקרובות. המדענים שואפים ליצור בסיס ימי של מערכת אקולוגית, אלמוגים ומגוון ביולוגי, הראשון אי פעם בים סוף על ידי כיסוי קו החוף של שבע מדינות: מצרים, אריתריאה, ישראל, ירדן, ערב הסעודית, סודן, תימן.
פרויקט מחקר חדשני זה, המהווה גישור בין מדע ודיפלומטיה לעתיד האלמוגים הוא בשיתוף פעולה עם Fondation Pacifique – https://fondationpacifique.org/en/ – ומתארח ב- École polytechnique fédérale de Lausanne EPFL – https://www.epfl.ch/en/ – בים סוף ומחוצה לו. השגריר ז’אן דניאל רוך יקבל בברכה את הגעת המפרשית בימים הקרובים לאילת, בדרום ישראל.
___________________________________
מס’ ימים לאחר מכן, ב 22/7, קבלנו ההודעה המצערת שהספינה עלתה על ריף במיצריי טיראן:
“אתמול לפנות בוקר..התיישבו על התומס, הספינה שוויצרית..הגיע לאילת לגיחת נימוסין למעבדה הימית,לפני ירידתה לצרכי מחקר בסודן… ”
בתחום המצרים שוכנים האיים טיראן וסנפיר. נתיב השיט במצרי טיראן עובר בין האי טיראן וחופי סיני. במרכז המצר מצויות ארבע שוניות אלמוגים, הקרויות על-שם קרטוגרפים ימיים אנגלים שמיפו אותם (מצפון לדרום): ג’קסון, וודהאוס, תומאס וגורדון. שוניות אלו, שחלקים מהן בולטים מעל פני המים, מחלקות את המצר לשני נתיבי שיט:
הנתיב המזרחי, מעבר גרפטון, שרוחבו פחות מקילומטר ועומקו כ-80 מטר, משמש את השטים צפונה.
הנתיב המערבי, מעבר אנטרפרייז, שרוחבו כ-1,200 מטר משמש את השטים דרומה.
עומקו של המצר נע בין כ-250 מ’ במעבר המערבי, לכ-70 מ’ במעבר המזרחי ורוחבו בנקודה הצרה ביותר כ-4 ק”מ.
מאחלים לספינת המחקר תיקון נזקים מהיר ומקווים לראותה ממשיכה במהרה במחקרה עם הרבה מיילים מתחת לקיל.